RESEPI DAGING KAMBING KICAP BEREMPAH
Sumber: Rozzan Shared Recipes
Bahan-bahannya:
* 1 kg daging lembu/kambing (potong ikut suka)
(Rebus hingga 3/4 empuk. Biar lebihkan airnya utk digunakan nanti)
* 12 tangkai cili kering (rendam)
* 3 sudu teh lada hitam
* 2 sudu teh jintan halus
* 1 sudu teh jintan kasar
* 2 biji pelaga (gunakan isinya saja)
* 2 biji bawang besar
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 1/2 biji buah pala
* Kisar semua bahan di atas hingga halus)
* 2 biji bawang besar (potong gegelang (rings) dan goreng sebentar)
* 6 sudu besar sos tomato
* 5-6 sudu besar kicap lemak manis
* 3 biji kentang (dipotong wedges)
* 3 biji tomato buah (setiap biji potong 2 atau 4)
* 1 btg lobak merah (dipotong kecil2)
* 3 sudu besar bawang goreng (optional)
* sedikit daun ketumbar
* secubit garam,
* sedikit gula
* minyak utk menumis
Cara membuat:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan daging bersama air rebusannya, lobak merah, sos tomato, kicap manis, garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
Bila daging sudah empuk, masukkan bawang goreng, gegelang bawang & kentang wedges dan kacau sebentar.
3. Akhir sekali masukkan tomato buah dan daun ketumbar. Kacau sebentar dan kemudian matikan api. Hidangkan dgn nasi atau roti.
Aqiqah Lembu UMMBARAQAH
8 years ago
No comments:
Post a Comment